حالا که هوا رو به سردی گذاشته، یکی از مقصدهای خوب برای سفر، جزیره قشم است. قشم یکی از جاهایی است که انواع دیدنیها را با هم دارد؛ یعنی هم دریا دارد، هم جنگل و هم کوه و تپه و بیابان. برای همین، یک قشمگردی درست و حسابی، دو هفتهای وقت میخواهد.
ما باسلامیها یک دوست خیلی خوب در قشم داریم به نام خانم ماریا جوهری که صاحب غرفه «جوغن» در باسلام است. چند روز پیش مهمان او بودیم و آن قدر به ما خوش گذشت که دوست داریم تجربه خودمان از سفر به قشم را برای شما هم تعریف کنیم و چیزهایی که از خانم جوهری یاد گرفتیم را به شما هم بگوییم. این طوری اگر رفتید قشم، همان قدر که به ما خوش گذشت، به شما هم خوش خواهد گذشت.
(برای خواندن قصهی خانم جوهری و دیدن مدرک بینالمللی او این مطلب جذاب را از دست ندهید)
چطور به قشم برسیم؟
برای رفتن به قشم، میتوانید با هواپیما مستقیما در فرودگاه قشم فرود بیایید که تقریبا وسط جزیره است. از فرودگاه باید ۴۰ تا ۵۰ کیلومتر با ماشین بروید تا به شهر قشم برسید که در شرقیترین نقطه جزیره است. راه دیگر هم این است که تا بندرعباس را با هواپیما یا ماشین بروید و از آنجا با لنج به قشم برسید.
کجاها میشود خرید کرد؟
قشم یک جورهایی دو بافت متفاوت دارد. یک قسمت که بافت سنتی دارد و یک قسمت دیگر که بافت جدیدتری است و فروشگاهها و مجتمعهای تجاری دارد و در آنها اجناس خارجی و وارداتی را میتوانید بخرید. این فروشگاهها البته روزهای خوبی را طی نمیکنند و خیلی از آنها به خاطر قیمتهای جدید ارز، فروششان را از دست دادهاند و تعطیل شدهاند و این روزها حال خیلی خوشی ندارند.
اما یکی از چیزهایی که به صورت فراوان در قشم تولید میشود، لنج است که میتوانید اگر دوست داشتید برای خودتان یکی بخرید. ولی خریدنیهای قشم، فقط لنج نیست. در میان صنایع دستی قشم هم احتمالا این چیزها را بپسندید:
- گلابتوندوزی
- حصیربافی
- ظروف سفالی
- زیورآلات دستساز
- دکوریهای صدفی و مرجانی
شاید دوست داشته باشید لباسهای محلی جنوبی هم بخرید. یکی از اصلیترینهایش که در قشم تولید میشود، شلوارهای زنانهای است که از پایین پاچه تا زیر زانو با طرحهای ويژهای تزیین میشود.
یک چیز جالب دیگری که شاید خیلیها ندانند در قشم تولید میشود، ساز عود است؛ چون خود اهالی قشم، علاقه زیادی به عود دارند.
کجاهای قشم را باید رفت و دید؟
پیشنهاد اول ما این است که به لافت بروید. لافت، در واقع بندری با حال و هوای سنتی است که در شمالغربیترین قسمت جزیره قشم قرار گرفته است و فاصله کمی با خاک اصلی ایران دارد. بالای بسیاری از خانههای لافت، بادگیرهایی شبیه بادگیرهای خانههای یزد هست که البته شکلشان کمی فرق دارد.
از بخش سنتی لافت میتوانید با هزینهای حدود ۵۰ هزار تومان، با قایق به میان جنگلهای حرا بروید؛ جنگل زیبایی که با درختها شورآب پوشیده شده. هر بار که به خاطر جزر و مد دریا آب بالا میآید، تا نزدیک گردن این درختها در آب فرو میرود و دوباره بیرون میآید. قایقها شما از کوچه پس کوچههایی از آب عبور میدهند و در میان این کوچه پس کوچهها میتوانید انواع پرندههای مهاجر را تماشا کنید.
اگر علاقهمند به دولفینها باشید هم جایی نزدیک فرودگاه قشم هست که میتوانید سوار قایق شوید و چند کیلومتری وارد خلیج فارس شوید و شنای دولفینها را از نزدیک تماشا کنید.
در قشم چه غذاهایی میشود خورد و کجاها؟
خب. همانطور که اول متن گفتیم، ما سفرمان را مهمان خانم جوهری بودیم. خانم ماریا جوهری خودش یکی از آشپزهای نمونه ایران است و جزء اساتید و داورهای جشنوارههای آشپزی ملی که هر سال در قشم برگزار میشوند. به خصوص که خود خانم جوهری سالهای زیادی از عمرش را در کشورهای مختلف سپری کرده و آشپزیهای آنها را آموخته است. از خانم جوهری درباره غذاهای قشم پرسیدیم و حالا میخواهیم برای شما هم تعریف کنیم.
اگر گذارتان به قشم افتاد، میتوانید سراغ این غذاها را بگیرید و طعمهای لذید جنوبی را تست کنید:
- غذاهایی دریایی مثل هواری چکو میگ، دوپیازه میگو و پودونی (ماهی سرخشده با سبزیجات و ادویه محلی)
(دستور پخت این غذای دریایی را از دست ندهید!) - انواع نان: در قشم، نانهای مختلف محلی به روشهای مختلف پخته میشود. مثلا بعضی از نانها مثل نان توموشی روغنیاند یا حتی تخم مرغ به آنها اضافه میشود. نان توموشی البته با یک سس خاصی که از ماهی ساردین است، مزهدار میشود. نان حلقهای یا حلکهای هم یک مدل نان دیگر است که فقط در روستای هلر پخت میشود و با رازیانه و فلفل سیاه و زردچوبه طعمدار میشود.
- كباب محلى با گوشت كهره هم یکی دیگر از پیشنهادهای جذاب برای غذا خوردن در قشم است.
ما از خانم جوهری پرسیدیم که کجاها باید غذا خورد که به دل آدم بچسبد!
به پیشنهاد خانم جوهری میتوانید به رستوران شبهای دفاری در روستای دفاری بروید.
رستوران بادیل در خود قشم هم غذای خوبی دارد. اگر هم حوصله کنید و تا روستای ریگو بروید، کبابی ریگو هم غذای خوشمزهای دارد.
بیرونبر زیبون در خود قشم هم غذای درجه یکی دارد. اقامتگاه ناخدا امینی در روستای طبل هم جزء پیشنهادهای خانم جوهری است.
راستی، اگر دوست داشتید چاشنیها و ادویههای خاص جنوبی را در خانهتان داشته باشید و با آنها آشپزی کنید، میتوانید از غرفه خانم جوهری سفارش بدهید و هر جای ایران که هستید، تحویل بگیرید.
سفارش چاشنیهای جنوبی از غرفه جوغن
سفرهای دیگر با یاسرخسرو

۵ دیدگاه
نسیم گل پور
۱ سال قبلواااای خوشبحالتون،معلومه بااین مکان باصفاوباانواع خوراکی های خوشمزش وصنایع دستیوقشم گردی حسابی بهتون خوش گذشته،جای ماروهم خالی کنین???
سیده نرگس میرفیضی
۱ سال قبلان شاء الله خودتون برید و از نزدیک ببینید و لذت ببرید از این همه زیبایی 🙂
ماه گروپ
۲ سال قبلراستی صدف هم حلال نیست:-) ولی باقی رو نمیدونم
“ماه گروپ”
ماه گروپ
۲ سال قبلعالی. خوب شد در مورد قشم هم صحبت شد… فقط یه مساله رو ذکر کنم واسه افرادی که خیلی مهمه که بعدا براشون مشکلی پیش نیاد:
ماهی مرکب جزو حرام گوشت ها هستش… .
چون اینجا شما پیشنهاد دادین توی قشم ماهی مرکب رو توصیه میکنین که استفاده کنن گفتم بگم که بعدا برخی از دوستان شاکی نشن . در مورد حرام بودنشم خودتون تحقیق کنید یه کوچولو توضیح ضمیمه بشه بد نیست … بعید بود توی قم از این اشتباهات رخ بده اخه من فکر میکردم افرادی که در قم زندگی میکنن روی اینطور مسایل خیلی حساسن !!!
حالا پیش اومده فدای سرتون…
همکاران گلم موفق باشین…
“ماه گروپ”
حامد آقاجانی
۲ سال قبلسلام. ممنون بابت تذکر به موقعتون. اصلاح شد.