با وجود تبلیغات گسترده برای محصولات تجاری و شیمیایی در زمینه های آرایشی، بهداشتی و درمانی مثل انواع نرم کننده های مو، مرطوب کننده های پوست، محصولات ضد آکنه و جوان سازی پوست، هنوز هم محصولات گیاهی طرفداران زیادی دارد. یکی از این محصولات، روغن های گیاهی است که از ترکیبات آلی هستند و از گیاهان استخراج می شوند و خاصیت درمانی فوق العاده ای دارند. از روغن های گیاهی برای اهداف درمانی به صورت موضعی، آروماتراپی و خوراکی استفاده می‌شود. روغن های گیاهی به طور مستقیم از پوست درخت، گل، میوه، برگ، دانه یا ریشه گیاه  استخراج می‌شوند. همچنین این روغن ها از مولکول های بسیار ریزی تشکیل شده‌اند که می‌توانند به سلول های شما نفوذ کنند. برخی از ترکیبات موجود در روغن های گیاهی حتی می‌توانند از رگ های خونی عبور کنند.

روغن های گیاهی و نحوه استفاده از آن‌ها

خواص روغن های گیاهی بسیار متنوع و گسترده است. دسته‌ای از روغن ‌های گیاهی جهت درمان گرفتگی عضلات بدن، دیسک کمر و کمر درد استفاده می‌شود. دسته دیگری از آن‌ها جهت جوان سازی، روشن کنندگی پوست صورت، کاهش ریزش مو و افزایش رشد آن استفاده می‌شوند. قبل از استفاده از آن‌ها باید به یک نکته مهم توجه کرد. گیاهی بودن روغنی که استفاده می‌کنید نباید شما را به این اشتباه بیندازد که هیچ خطری تهدیدتان نمی‌کند! اگر شما باردار هستید یا  آسم و آلرژی دارید، ممکن است استفاده از این روغن‌ها برای شما ضرر داشته باشد.به عنوان یک قانون همیشه این نکته را به خاطر داشته باشید که هرگز نباید این روغن‌ ها را به طور مستقیم روی پوست خود بمالید، بلکه باید آن‌ها را رقیق کنید. به عبارتی باید هر یک قطره روغن خالص را با دوازده قطره روغن پایه ترکیب کنید. منظور از روغن پایه، روغن‌ های حامل مانند روغن نارگیل، روغن زیتون و روغن بادام است. اکثر روغن های گیاهی غلیظ هستند و روغن های گیاهی کمی وجود دارد که بتواند به سرعت از سلول های پوست عبور کند. روغن های حامل می‌توانند مدت زمان ماندن روغن های گیاهی روی پوست شما و در ادامه تاثیر درمان را افزایش دهند. رقیق بودن روغن سطح جذب را افزایش می‌دهد و در همراهی با بعضی روغن های خاص می تواند از حساسیت نیز جلوگیری کند.به خاطر داشته باشید که نباید این روغن‌ ها خورده یا استشمام شوند یا بیش از یک ساعت روی پوست بمانند. هنگامی‌ که شروع به استفاده از این روغن‌ های ضروری می‌کنید، بهترین کار این است که برای شروع کار از مقدار بسیار کمی از آن‌ها استفاده کنید زیرا به این ترتیب مطمئن می‌شوید که دچار عوارض جانبی نخواهید شد و ریسک بروز راش پوستی یا واکنش آلرژیک به حداقل خواهد رسید. اگر شما بعد از استفاده از این روغن‌ها دچار علائم و نشانه‌های مختلفی شدید، باید از مصرف آنها خودداری کنید و با پزشک خود مشورت نمایید.

انوع روغن های گیاهی

خواص انوااع روغن های گیاهی
انواع روغن های گیاهی

هر یک از روغن های گیاهی بسته به گیاه مورد استفاده و مزاج روغن پایه آن، دارای خواص و تاثیرات زیادی است که کاربردهای مختلف بهداشتی، آرایشی و درمانی دارند. در ادامه به صورت خلاصه به برخی از خواص روغن های گیاهی اشاره می‌کنیم:

روغن آرگان

روغن آرگان (argan oil)، روغن مادر برای پوست و مو است. این روغن یکی از قوی ترین آبرسان ها و کلاژن ساز های طبیعی است و خواص بسیار زیادی برای پوست و مو دارد. روغن آرگان اصل نوعی روغن غیر معطر است که از هسته آجیل های درخت آرگان تهیه می‌شود که در کشور مراکش وجود دارد.روغن آرگان روان است و خاصیت نرم کنندگی بالایی دارد. روغن آرگان نیز مانند روغن زیتون، سرشار از ویتامین E  است. با مصرف این روغن (argan)، انتظار پوستی صاف و براق را داشته باشید. با مصرف روغن آرگان، پوست شما مدت طولانی تری نرم و لطیف باقی خواهد ماند. 

روغن نارگیل

این روغن (coconut oil) از گوشت میوه نارگیل به دست می‌آید. روغن نارگیل خواص بسیار زیادی برای پوست و مو دارد و به پیشگیری از ریزش مو، پیری زودرس و رفع چروک های صورت کمک می‌کند. این روغن را می‌توان برای ماساژ و به عنوان روغن حامل مورد استفاده قرار داد.اسیدهای چرب موجود در روغن نارگیل، پوست را صاف کرده و آن را تسکین می‌دهد و در رفع ترک های ناشی از خشکی پوست بدن و لب و سفید شدن پوست بسیار موثر واقع می‌شود. روغن نارگیل و ترکیبات آن در بسیاری از پاک کننده های صورت، شوینده های بدن و شامپوها، محصولات مخصوص لب و همچنین بسیاری از مرطوب کننده ها وجود دارد.

روغن نارگیل و خواص این روغن
روغن نارگیل

اگر موهایتان را رنگ کرده‌اید، برای حفظ بافت و رنگ مو از روغن نارگیل استفاده کنید. این روغن به رفع کدر شدن مو و شکنندگی آن کمک می‌کند و باعث می‌شود موهای براق و لطیفی داشته باشید. همچنین در تقویت ناخن هم بسیار موثر است.

روغن بنفشه

روغن بنفشه از برگ ها و گلبرگ های گل بنفشه به دست می‌آید. روغن بنفشه برای جلوگیری از ریزش و سفید شدن مو مفید است و باعث تقویت و افزایش رشد مو می‌شود. همچنین از این روغن برای درمان موخوره نیز می‌توان استفاده کرد. روغن بنفشه بر طرف کننده خارش های پوستی است، مقدار کمی خاصیت ضد آفتاب‌ و ضد سوختگی دارد و چروک های ریز پوست را از بین می‌برد.روغن بنفشه انواع مختلفی دارد که میتوان به روغن بنفشه پایه کنجد، روغن بنفشه پایه زیتون و روغن بنفشه پایه بادام اشاره کرد که هر کدام خاصیت متفاوتی دارد.

روغن بنفشه پایه کنجد:

روغن بنفشه پایه کنجد برای تقویت مغز، افزایش حافظه، درمان سینوزیت و میگرن مناسب است.

 روغن بنفشه پایه زیتون:

روغن بنفشه پایه زیتون بیشتر برای استفاده موضعی از جمله درمان جوش، شفافیت و روشن شدن پوست، درمان جای جوش، رفع سفیدی مو، تقویت مو و ابرو و رفع خشکی پوست کاربرد دارد. 

 روغن بنفشه پایه زیتون:

روغن بنفشه پایه زیتون بیشتر برای استفاده موضعی از جمله درمان جوش، شفافیت و روشن شدن پوست، درمان جای جوش، رفع سفیدی مو، تقویت مو و ابرو و رفع خشکی پوست کاربرد دارد. 

روغن بنفشه پایه بادام:

روغن بنفشه پایه بادام برای پوست و مو بسیار موثر است. همچنین از ریزش مو جلوگیری میکند و برای رفع سفیدی مو  موثر است.

روغن خراطین

روغن خراطین از کرم خراطین یا کرم چوب به دست می‌آید. روغن خراطین از ترکیب روغن کنجد با پودر کرم خراطین تهیه می‌شود. روغن خراطین اصل به حالت مایع و روغنی، به رنگ قهوه‌ای متمایل به تیره است و بوی گرم و تند دارد.یکی از تاثیرات و خواص استفاده از روغن خراطین برجسته کردن اندام های بدن است. برای افزایش سایز باسن، سینه، لب، گونه و آلت تناسلی از این روغن طبیعی بهره می‌گیرند. کاهش چین و چروک، رفع خط اخم و پیشانی و جوان سازی پوست از جمله کاربردهای اصلی روغن خراطین است. از دیگر خواص روغن خراطین استفاده از آن برای موها است. ماساژ پوست سر با روغن خراطین موجب تقویت و افزایش رشد مو و همچنین ایجاد شادابی و لطیف شدن موها می‌شود. به این ترتیب روغن خراطین جایگزین مناسبی برای انواع نرم کننده های مو نیز خواهد بود. این روغن که با همه انواع پوست سازگاری دارد، بسیار غلیظ است و دارای بوی نامطبوعی است.

روغن زیتون         

معرفی روغن زیتون و خواص آن
روغن زیتون

روغنی است که از خود میوه زیتون و از فشردن آن استخراج می‌شود و نوع تصفیه شده آن در بسیاری از محصولات مراقبت از پوست وجود دارد. روغن زیتون برای مقاصد پزشکی، صابون ها و محصولات آرایشی مورد استفاده قرار می‌گیرد. در ترکیبات روغن زیتون سه اسید چرب کلیدی برای پوست وجود دارد. از جمله خواص این روغن رفع چین و چروک‌ و سوختگی ‌های پوستی، کاهش خشکی پوست و از بین بردن اثرات ناشی از آلودگی و آفتاب سوختگی است.از عوارض ناشی از استفاده روغن زیتون برای پوست های چرب، جوش و چرب شدن پوست است چرا که روغن زیتون بر خلاف روغن های گیاهی دیگر سبک نیست و برای پوست‌ های معمولی تا خشک مناسب است.

روغن بادام تلخ

روغن بادام حاوی مقادیر بالای ویتامین E است که می‌تواند به سفیدی پوست صورت کمک کند. از روغن بادام تلخ برای رفع شوره، التهاب و قارچ سر استفاده می‌شود. روغن بادام تلخ در تقویت موی سر و ابرو، کاهش چین و چروک و پف صورت، رفع خشکی پوست دست یا صورت، از بین بردن آثار لک و جوش و عفونت‌ های پوستی هم بسیار موثر است.

روغن کرچک

معرفی روغن کرچک و خواص آن
روغن کرچک

برای تقویت ریشه مو و توقف ریزش از روغن کرچک استفاده می‌شود. علاوه بر این روغن کرچک باعث پرپشت شدن ابروها می‌شود. این روغن خاصیت نرم ‌کنندگی دارد و تا حدودی از پوست در برابر آفتاب محافظت می‌کند. به خوبی جذب پوست می‌شود و نباید برای پوست های چرب استفاده شود.توجه داشته باشید که روغن نارگیل برای افرادی مناسب است که پوستی خشک دارند و نباید برای پوست های چرب یا موهای چرب استفاده شود.

روغن سیاه دانه

از جمله خواص استفاده از روغن سیاه دانه جلوگیری از سپیدی مو و ترمیم کنندگی پوست است و می‌تواند به علت رنگدانه های سیاه تیرگی روی پوست ایجاد کند.

روغن حیوانی

روغن حیوانی خواص بسیار زیادی دارد و از جمله خواص روغن حیوانی برای موی سر برطرف کردن زبری و خشکی و در نتیجه گره خوردگی موها است. روغن حیوانی به شما این امکان را می‌دهد که موهای صاف‌تر و ضخیم‌تر و درخشان‌تری داشته باشید. می‌توانید مقداری روغن حیوانی را روی پوست سر خود قرار دهید و بعد از چند دقیقه آن را بشویید و شاهد از بین رفتن مجعد بودن موهای سر خود باشید.همچنین شما با استفاده از این روغن به ‌جای کرم مرطوب‌ کننده می‌توانید پوستی نرم و زیبا داشته باشید و به یک آبرسان قوی با کمترین هزینه دست پیدا کنید. اگر پوست شما دچار التهاب شده است یا این که خشکی زیادی دارد و شما رنج می‌برید، بهتر است روغن حیوانی را روی محل آفتاب ‌سوخته یا آسیب‌ دیده قرار دهید تا تاثیر آن را مشاهده کنید.

روغن شترمرغ

روغن شتر مرغ از بافت چربی پرنده حاصل می‌شود. بسته به روش استخراج و رژیم غذایی حیوان، این روغن می‌تواند بافت سفید یا کرم داشته و به شکل مایعی رقیق و زرد باشد. روغن شترمرغ به عنوان عامل ضد التهابی عمل می‌کند و به کاهش درد عضلات و مفصل کمک می‌کند و زخم و یا آسیب دیدگی پوست را بهبود می‌بخشد. روغن شترمرغ به راحتی از طریق پوست جذب می‌شود، زیرا حاوی چربی هایی است که شبیه به لایه های پوستی هستند. این روغن همچنین قادر است از سد پوستی رد شده و به عمق درونی پوست نفوذ کرده و به عنوان یک مرطوب کننده قدرتمند عمل کند. بنابراین می توان از آن برای خشکی آرنج، زانو و پاشنه استفاده کرد.به علت خواص ضد التهابی روغن شترمرغ، این ماده قدرت کاهش تورم برخی از بیماری های پوستی مانند اگزما را دارد. روغن شترمرغ همچنین باعث بازسازی سلول های پوستی و افزایش گردش خون می‌شود. بنابراین می‌تواند به افرادی که دچار نازک شدن پوست شده یا زخم بستر دارند کمک کند. به علاوه این ماده برای کاهش اثرات زخم ها، سوختگی ها، ترک های پوستی، چین و چروک و آسیب های ناشی از نور خورشید نیز مفید است.آنتی اکسیدان های موجود در روغن شترمرغ باعث رشد مو و ناخن ها می‌شوند. ویتامین E باعث کاهش آسیب های محیطی ایجاد شده بر روی مو شده و گردش خون در پوست سر را بهبود می‌دهد. روغن شترمرغ را می‌توان برای افزایش رطوبت و تقویت رشد مو استفاده کرد.روغن شترمرغ یک ماده ضد آلرژیک است. چون آرایش بیولوژیکی آن بسیار شبیه به پوست انسان است، این ماده پوست را تحریک نمی‌کند. اما اگر پوست حساسی دارید، ابتدا مقدار کمی از آن را روی پوست بمالید تا مطمئن شوید که پوست شما واکنش آلرژیک به آن نشان نمی‌دهد.امیدواریم برای رسیدگی به سلامت خود، استفاده از روغن های گیاهی و طبیعی را هم در برنامه روزانه داشته باشید.